5. januára 2013

MOJE PRVÉ POKUSY O VÝROBU MYDLA...

Chcem sa podeliť o svoj nový koníček, ktorý ma chytil práve cez Vianoce (konečne som mala čas aj na seba :-))...
Tesne pred Vianocami sme boli pozrieť advent na zámku Schloss Hof v Rakúsku, kde ma nadchli vianočné trhy, ktoré na rozdiel od slovenských jarmokov a podobných eventov, nie sú plné čínskych výrobkov a podobných "pozoruhodností", ale dáva priestor remeselníkom, koníčkárom a ich originálnym výrobkom. Nadchli ma predovšetkým predajcovia mydiel a "bade pralinen", t.j. pralinkám z mydla - naozaj som mala pocit, že som sa ocitla v zázračnej krajine a doteraz mám z toho silný zážitok. Kopec drobností sme kúpili ako darčeky našej rodine, no a ja som neodolala a kúpila som si už spomínané pralinky, ktoré ma očarili svojou krásou a vôňou zároveň.

Keďže som človek zvedavý a chcela som vedieť, ako sa niečo také vôbec vyrába, google - môj spoľahlivý pomocník - mi ukázal netušené možnosti (množstvo prekrásnych fotiek som si aj stiahla).
Potom nasledovala myšlienka skúsiť niečo podobné vyrobiť pre seba a pre blízkych - od myšlienky bol len kúsok k realizácii. Keďže nemám zvládnutú techniku výroby mydlovej hmoty a nie som ani zbehlá v chémii, spoľahla som sa na kupovanú mydlovú hmotu a farbičky a vône, ktoré som kúpila v kreatívnom obchode.

Metódou pokus-omyl som sa dopracovala k nasledovnému výsledku, na ktorý som pyšná a už je pripravený na najbližšie príležitosti pre obdarovanie mojich blízkych:


Skúšala som aj výrobu šumiviek, t.j. bômb do kúpeľa, čo ma tiež celkom nadchlo a prevoňalo nielen kúpeľňu, ale celý byt.

Najviac som však nadšená zo svojho včerajšieho mydla (nemala som vhodnú silikónovú formu, keďže tie mám len na pralinky, tak som použila nádobku z tvarohu :-)). Zvládla som dokonca výrobu mydlovej špirály a výsledok ma milo potešil. Tu som "zdokumentovala" mydlo v celku, po rozkrojení a už finálne zabalené:








Zvažujem, že ak ma tento koníček bude baviť aj ďalej, možno sa tento rok prihlásim na kurz výroby mydla metódou za studena, aby som si mydlovú hmotu pripravovala sama :-)

Máte aj Vy podobný koníček alebo aspoň skúsenosť v štádiu pokusu?

Have a nice day :-))

11 komentárov:

  1. Nooooo Zuzi, nevedieť, že sú to mydielka, zahryzla by som sa do nich ako do sladučkých koláčikov. Vyzerajú neskutočne krásne, naozaj ako zákusky. Neholdujem mydlám, vysušujú mi veľmi pokožku, ale tvoje by som teda opáčila, no skôr by som si ich uložila na čestné miesto v kúpeľni a pozerala na ne a nedovolila aby sa ich niekto čo i len dotkol :-))) Sú krásne. Šikuľka! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Páni Zuska, ja nemám slov. Ty si multifunkčná žena, vyrobíš snáď všetko. Šiješ, pletieš, háčkuješ, teraz mydielka. Mimochodom sú dokonalé a to dvojfarebné strapaté vyzerá ako chutný zákusok;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzi, to je nádhera .... jsi moc šikovná .... kdybych nevěděla, že jsou to mýdelka, lákalo by mě je ochutnat .............. Marki

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zuzi, mydielka sú nádherné, ako z obchodu. Krása. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dievčatá i žienky, veľmi pekne ďakujem za milé komentíky, teší ma, že sa moje prvotiny páčia aj niekomu inému okrem mňa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nádherná mýdelka-jsi šikulka!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zuzi mydielka vyzeraju uzasne :) urcite vonaju supersky..si velka sikula

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tie mydielka sú apsolútne špičkové :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vydno, že si sa vyhrala, je to úchvatné. Asi túu knihu čo máme doma o výrobe mydiel, už hádam rok, čo najskôr tiež vylovím.

    OdpovedaťOdstrániť